Väriä elämän

Väriä elämän

perjantai 29. toukokuuta 2015

Perinteisiä ja mangoldia

Tänä keväänä kasvihuonetta aamuauringolta varjostanut leppä kaadettiin. Saman kohtalon kokivat kaksi talviomenapuuta. Vielä jäi viisi omenapuuta ja hyvän satovuoden stressi. Jos Satojumala suo, kokeilen syksyllä siiderin valmistamista.

Ensimmäinen omenankukka.




















Päärynäpuu Pepi kukkii.
























































Kasvimaan aitaus rakennettiin viime vuonna hieman liian myöhään ja kiireessä pystytetyt verkon tukikepit olivat rumat. Uudet on nyt hommattu ja nyt ne ovat kulkeutuneet jo parin metrin päähän kasvimaasta. Ne saataneen pystyyn toivon mukaan ajoissa tänä vuonna: viime vuonna rusakko veteli napaansa ekat herneet ja punajuurennaatit. Istutin siis uudet herneet. Punajuuret jäivät pieniksi, suurimmista tuli tuskin retiisin kokoisia. Eihän ne ilman kunnon naattia kasva.

Aitatolpat odottavat pystytystä.






































Kasvimaalle, tulevan aitauksen suojaan, on nyt kylvetty kaikkea perinteisesti rusakolle maittavaa kuten sokeriherne, punajuuret, pensaspapu ja lehtikaali. On siellä lisäksi tilliä, persiljaa, jäävuorisalaattia ja kasvimaan päädyssä kesäkukkaseosta keltakosmoksella höystettynä. Ruohosipulia olis tarjolla, mutta se ei rusakolle kelpaa. Viime syksynä on näköjäs jäänyt parit valkosipulit maahan, joten saas nähdä, millaisiksi mötiköisksi ne kehittyvät syksyyn mennessä - yhdestä pukkasi jo kuusi vartta.

Rusakon herkkubuffetti.






































Hyötykasvipuutarha sijaitsee aivan tontin vastakkaisessa alavassa päässä kuin talo ja piha, eikä sinne tule vettä. Tänä vuonna vedän vesiletkun alas, ettei tarvitse kastelukannuilla kantaa. Vedet lasken näihin kahteen paljuun lämpenemään. Paljusta on helppo ottaa kannulla vettä.

2000-luvun kastelujärjestelmä.






































Joka vuosi kokeilen jotain uutta ja tänä vuonna se on mangoldi. Siemenet ovat esikasvatuksessa kasvihuoneessa. Istutan taimet kasvulavaan (rakentamista vaille valmis), johon viritän kaarien päälle reikämuovin , alle voi vielä tarvittaessa laittaa harsoa. Suomen kesähän on tunnetusti vähäluminen eli ei aina kovin lämmin.

Basilika kelpaa mulle ja tytön kaneille.




















Kasvulavassa harson alla kasvaa salaatteja: rukolaa, lehtisalaattia, tammenlehtisalaattia ja jäävuorisalaattia. Toisessa lavassa kasvaa valkosipulia ja porkkanaa. Muutama samettikukka on molemmissa lavoissa. Kasvatan sitä siemenestä joka vuosi, sillä samettikukka karkottaa tuholaiset. Oon luomun kannalla. Toki suosin myös kumppanuuskaveja kuten tässäkin sipuli ja porkkana.


Seuraavaksi ohjelmassa olisi lavojen rakentamista. Kasvihuoneessa kesäkurpitsat odottavat kiihkeästi. Myös avomaankurkut ja mangoldi ovat tuloillaan. Tarkoitus on rakentaa yksi samanlainen lava lisää kuin kuvassa yllä, ja lisäksi yksi iso lava kaadettujen omenapuiden paikalle. Isossa lavassa onkin hommaa, koska ensin pitää kaivaa ex-omenapuiden juuret pois.

Hyvää alkanutta kasvukautta kaikille ja vinkkailkaa, jos ootte tehneet sidukkaa kotimaisista omenoista ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti