Väriä elämän

Väriä elämän

maanantai 1. kesäkuuta 2015

Kesäkurpitsalle uusi lava

Ensin kuitenkin päivän odotetuin juttu eli kesän ensimmäinen raparperipiirakka <3 Olen aina tykännyt raparperistä. Teen piirakkaa, keitän mansikan jatkeena hilloksi ja kiisseliä tai soppaa - siinä mun repertuaari. Monta vuotta olen meinannut kokeilla raparperijuoman tekoa, ja niin aion kokeilla tänäkin vuonna.

























Kurpitsalavan kehikko valmistui eilen. Pohjanurmikko on pilkottu lapiolla noin 15x15 cm palasiksi, jotka käänsin ylösaslaisin. Perkasin parhaani mukaan juuret pois. Seuraavaksi laitoin lavaan noin viisi kerrosta sanomalehteä ja sen päälle vanhaa haketta omenapuiden alta. Olen aivan kyllästynyt hakekakkuihin omenapuiden alla, koska hake leviää nurmikkoa leikatessa ja leikkuujäljen joutuu vielä erikseen siistimään. Nyt kylvän kehäkukkaa omenapuiden juurille ja ulommaksi ruohonsiementä. Luin lehdestä, että kehäkukka karkottaa samettikukan tavoin tuholaisia ja edistää hedelmien kypsymistä. Muutenkin haluan puutarhaani lisää kukkia, koska vietän siellä kesäisin paljon aikaa. Ja kehäkukan terälehtiähän voi syödä - niitä voi käyttää koristeeksi vaikkapa täytekakkuun, salaattiin ja jääpalarenkaisiin.

Hakkeen päälle lapion kompostista multaa, jossa on höysteenä kanin papanoita. Kanin papanat ovat melkeinpä pelkää heinää, mutta kai niistä jotain potkua irtoaaa. Viime vuonna kurpitsat kasvoivat kompostin päällä komeasti, joten odotan hyvää kasvua tänäkin vuonna. Vielä neljä samettiruusua tuholasitorjujiksi ja a vot - valmista tuli.

























Kurpitsat joutuivat olemaan sisällä ja kasvihuoneessa turhan pitkään. Niinpä niistä kasvoi hieman rimpuloita, mutta kokemuksesta tiedän, että ne tukevoituvat. Tänään suuntaan rautakauppaan ja ostan sinkittyä 3-millistä rautalankaa, josta teen kaaret lavan ylle. Kaarien päälle tulee reikämuovia. Taimien päälle laitan vielä harson, jonka viritän perennatukien päälle, kunhan ensin löydän tukikeppini. Tai voihan tuohon vielä tässä vaiheessa laittaa kroketin metalliportteja (ovat leikkimökissä ;), kun taimet ovat vielä noin matalia.

























Omenapuussa on jo runsaasti kukkia. Mikä lie kesäomena. Takana kasvava omenapuu on myös lajiketta 'mikä lie kesäomena'. Kuvan oikeassa laidassa, kasvihuoneen luona oleva omenapuu on valkea kuulas. Siihen ei näyttäisi olevan montaa kukkaa tulossa. Taitaa olla lepovuosi. Viime vuonna se pukkasikin omenaa aivan tolkuttomasti.

























Vielä pitäisi rakentaa yksi isompi lava tuon yllä olevan kuvan oikeaan laitaa. Siinä näkyy 'kalju' kohta ja alempana on toinen. Niiltä kohdilta on talviomenapuut kaadettu. Ensin täytyy kaivaa omenapuun juuria pois, joten paljon työtä on luvassa, ennen kuin lava on valmis. Lavaan tulee kasvihuoneessa esikasvatuksessa olevat mangoldit ja avomaankurkut, ja pinaattiakin siihen soisin mahtuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti