Väriä elämän

Väriä elämän

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Kameliajasmike kruunasi äitienpäiväviikonlopun

Paitsi että oli äitienpäiväviikonloppu, mulla oli myös nelipäiväinen loma. Eli neljä päivää puutarhassa:) Keskiviikkoiltana jo innoissani siivoilin pihaa ja paikkasin nurmikon kuoppia. Torstai oli sadepäivä ja tunnelma läsähti. Silloin kannattaa rypeä kunnolla ja esim. alkaa pyykkäämään ja siivoamaan. Ja mähän ryvin oikein antaumuksella ja puhdasta tuli - ja kai se mieliala vähän parani. Olimme edellisen viikon Pekingissä, joten sateinen kotihuoltopäivä oli oikeesti tarpeen, mutta kyllä oli nihkeä alku polttavalle puutarhainnostukselle...

Perjantaina aurinko paistoi ja elämä hymyili - pääsin puutarhalle ja ostin kesäkukkia, alppikärhön yläpihan omenapuun juurelle, pari yrttiä kasvihuoneeseen ja Polka-mansikkaa. Kesäkukat istutuin samoin tein ja sitten siirryin haravan varteen. Siinähän se loppupäivä vierähti.

Esikot kukkivat omenapuiden alla.

























Perustin viime syksynä uuden perennapenkin. Taimet näyttävät talvehtineen hyvin. Pikkusydän on jo nupuilla. Ritarinkannus nousee runsaana. Varjoliljaakin näkyy kuvassa. Kevään edetessä selviää lisää.





Olen haaveillut pitkään jasmikkeesta ja sen tuoksusta. Ja tänä vuonna sain äitienpäiväkukaksi ruusujen lisäksi kameliajasmikkeen, voi ihanaa!

 

Heti aamuaikaisten äitienpäiväkahvien jälkeen insinööri tarttui lapioon ja siinä kameliajasmike nyt on, aidan vieressä vähän näkösuojaakin antamassa. Tuoksu yltää mainiosti terassille ja tuulen mukana vielä toivon sen kulkeutuvan olohuoneen ikkunasta sisään ja jopa keskipihan pergolaan asti:) Jännittää - jokohan se kukkiin tänä kesänä? Istuin keinuun pohtimaan asiaa, ja silloin pahnanpohjimmainen kiikutti uudet kahvit ja kakkua äiteelle, ihanaa<3 Se toinen tyttöseni on siellä Pekingissä, mutta laittoi heti aamulla Facebookin kautta haleja. Kyllä Facebook on mahtava - thänks Mark!

Työlistalla oli myös kasvihuoneen kevätsiivous. Pintamullat kiertoon, uutta tilalle, lannoitus ja lopuksi pesu mäntysuopavedellä ja pehmeällä harjalla. Ihan tuli mattopyykkifiilis siitä tuoksusta! Istutin kasvihuoneeseen viisi samettiruusua, jotka olen hartaudella siemenestä kasvattanut. Kaupasta ostin kaksi basilikaa ja yhden korianterin. Korianteri on rakkaustuliainen Pekingistä - upea aromi! Keskikäytävän reunoille istutin vasemmalle puolelle rucolaa ja lehtisalaattia, oikealle tilliä ja persiljaa. Ihan vähän vain, että pian saa maistiaisia, ennen kuin pääse istuttamaan ulkokasvimaalle. Vaikka kaipa minä sinne istutan jo ensi viikonloppuna ja peittelen harsolla.

Vihreissä parvekelaatikoissa on etummaisessa ruusupavut ja takimmaisessa avomaankurkut tulossa. Ensi viikolla näyttää yölämpötilat nytkähtävän kymmenen paremmalle puolelle, joten sitten tomaatit ja kurkut pääsevät kasvihuoneeseen - nyt taimeni ovat vielä sisällä. Ensimmäiset kukat ovat jo puhjenneet, joten homma on mallillaan. Kasvatin myös kesäkurpitsaa, vesimelonia ja paprikaa. Yhden vesimelonin laitan kasvihuoneeseen. Kesäkurpitsalle pitäis värkätä kasvulava. Paprika on varsinaine ötökkömagneetti, joten siltä on pääsy totaalisen kielletty kasvihuoneeseen. Niinpä se pääsee leikkimökin eteläseinustalle sellaiseen pitkulaiseen, jalalliseen puulaatikkoon. Ja kaverikseen saavat muutaman samettiruusun, ötökänkarkoittajan. En minä samettiruusuja huvikseni kasvatellut:)


  
Kasvimaan kulmauksessa Tuulilta saamani saksankirveli puskee kasvua ja ruohosipulia on jo kovasti käytetty. Kasvihuoneessakin mulla on ruohosipulitupas, jotta saa vihreää herkkua mahdollisimman ajoissa. Kiinansipuli (litteä valkosipulinmakuinen ruohosipuli) ei selvinnyt talven yli. Istutin uuden tuppaan. Kuka osaa neuvoa, miten sen näppärästi talvettaisi? Havujen alla?

 
Viime kesänä istutin Polkaa ja Kulkuria. Molemmat lajikkeet tarlvehtivat hyvin. Lauantaina perkasin puskat ja otin rönsyt talteen. Rönsyistä voi käyttää vain sen ensimmäisen, se on elinvoimainen ja marjoo. Loppujen rönsyjen kanssa ei kannata käydä ahneeksi. Vaikka niitä olisi kuinka, niin ei kun kakkos-käyttöön. Eli niitä voi istutella puiden ja pensaiden alle, jos ei raski kompostiin nakata. Uusi mansikkamaa näkyy hieman tuossa kasvihuoneen takana.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Uusi mansikkamaa ei tullut kerralla valmiiksi, koska mansikkakangas ei ollut tarpeeksi leveä. Sain istutettua osto-Polkat ja omat rönsy-Polkat toiseen penkkiin. Tämä oli illan viimeinen homma ja sitten pistettiin pillit pussiin. Insinööri istahti pihakeinuun ja minä keräsin työkalut liiteriin. Ja mitäs sieltä liiteristä vielä löytyikään! Iskemätön paketti mansikkakangasta. Heippa huomisiin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti